Økologisk øl – bærekraftig og eksotisk!
Er økologisk øl det nye du skal oppdage?
Økologisk, kortreist og sesongråvarer er uttrykk som klinger godt for de miljøbevisste, såvel som de matproduksjonsbevisste av oss. Hva med den som er glad i øl? I høst har vi temasmakinger med og om økologisk øl. -Vi kan by på både aha-opplevelser og smaksopplevelser!
Hva kan økologi tilføre oss, og er økologisk øl like godt? Vår daglige leder, Ronja Velten, vil her fortelle litt mer om økologi og ølproduksjon generelt. Ronja er oppvokst på gard, faglært kokk, øl og øko-entusiast (ja, begge går an!)
Ronja forteller at interessen for lokalt og kortreist mat har regelrett skutt i været de siste 10 årene, og etterspørselen bare øker. Like naturlig følger øko-trenden etter, og etterspørselen øker også innenfor dette sjiktet.
Økologisk brygging i Norge
Her til lands startet den økologiske ølbryggertrenden med Atna Øl, som var det første bryggeriet med Debio-godkjenning* av bryggeanlegget. For ordens skyld skal det nevnes at Atna ikke er et hel-økologisk bryggeri, men de var først ut med å lage Norges første øko-øl, nemlig “Nakenbad”.
Det er spennende og oppløftende at noen bryggerier tør å prøve seg ut fra et økologisk perspektiv, men det er dessverre få bryggerier i Norge som er i gang med produksjon av økologisk øl per nå. De siste årene kan imidlertid noen flere av de norske bryggeriene skilte med økologisk øl. Inderøya Gårdsbryggeri har foreløpig én økologisk øl i sitt sortiment, mens Reins Kloster, Eiker Ølfabrikk og Grim & Gryt Økobryggeri driver heløkologisk virksomhet.
–Dette gleder et øko-hjerte! Det er tydelig at Ronja er spent på den økologiske fortsettelsen fra disse. Det lover godt for framtiden at noen bryggerier satser heløkologisk, og det er positivt at de tross alt er flere. Sammen kan de fremme økologisk ølbrygging i Norge og forhåpentligvis øke interessen. Grim & Gryt uttaler at de mener økologisk brygging er den riktige måten å gjøre det på, og det som gir best smak på ølet.
Økologisk øl og utlandet
Hva med økologisk øl utenlandsfra? Ronja forteller; “Av det jeg vet så er vi i Skandinavia flinke når det kommer til økologisk produksjon, men ikke best i verden. USA har nok stafettpinnen enn så lenge! Dessverre så er nok både danskene og svenskene et hakk foran oss når det kommer til økologisk. Falcon som er et storskala bryggeri i Sverige har til og med en egen ekologisk lager i sitt sortiment.”
Smaken av økologisk øl
Hvordan synes du den økologiske ølen er smaksmessig? Ronja er entusiastisk når hun forteller: “For å kunne lage godt øl er du avhengig av gode råvarer. Råvarene er renere og friskere på smak når det dyrkes økologisk, bærekraftig og miljøvennlige metoder. Prøv selv, økologisk sitron mot sitron sprøytet med kjemikalier. -Her er det stor forskjell, slik er det på alle råvarene som er øko/ikke-øko.”
Øko-trenden er den sunneste av alle trender vi har her i Norge, både for mennesket, framtiden og jordet. La oss drikke den! -Ronja-
Utfordringen med økologisk ølbrygging
Hva er evt utfordringene for økologisk brygget øl? Ronja svarer: “Utfordringen er at det ikke produseres så mye korn eller humle her til lands. Vi er avhengig av import, og dette må den norske bonden gjøre noe med! «smaken av norsk øl» burde stå på alle norskproduserte ølflasker.”
Det skal sies at det er flere som dyrker korn til malting og humle enn tidligere, og de fleste er rettet økologisk ettersom det er i småskalaproduksjon. Med tett samarbeid mellom bonde, norsk håndverksmalt, bioforsk og ikke minst bryggeren så kan dette fort skyte i været! I går var for eksempel Eiker ølfabrikk ute å høstet inn lokal humle fra Myra gård i Mjøndalen!
Råvarer produsert innenlands
Produksjon av økologisk malt og humle er det foreløpig svært lite av i Norge. Men Ronja kan oppløftende fortelle fra “Nordisk kornkongress – Urkorn”, hvor hun deltok i sommer: “Marc Myers fra Norsk håndverksmalt foreleste om hvordan norske bønder kan produsere malt her til lands, og det økologisk. Det var stinn brakke av glødende bønder som var klare for å gi det norske markedet økologisk malt. Dette har jeg stor tro på, og gleder meg til å følge utviklingen framover!”
Ronja forteller dessuten at det i 2013 ble startet et forsøk kalt ”Norsk malt, humle og urter-smaken av norsk øl”, så ønske om produksjon og muligheter er jo på gang i Norge, men det tar tid. Mer produksjon “hjemme” kan dessuten gjøre vår øl(-kultur) mer norsk og mer unik om også ingrediensene produseres lokalt eller nasjonalt. -Og ikke minst kortreist!
Det økologiske bryggeriet Grim & Gryt, har slik de forteller per nå de fleste av de økologiske ingrediensene hentet utenlandsfra. Gjæra kommer opprinneleg fra USA, men denne høster de og bruker opp igjen. Av humle bruker de utelukkende hel humleblomst, aldri pellets, dette fordi de mener det fører til en bedre smak og aroma.
Det som er norskprodusert økologisk er den delen av umaltet korn som de bruker. Dette er innkjøpt fra Johan Swärd på Hadeland, som landets fremste ekspert på dyrking av gamle kornsortar!
Hvorfor du skal velge økologisk? -Rene råvarer! -Ærlig øl! -Kvalitet! -Ronja-
Vil du høre mer fra Ronja og være med på å smake økologisk øl?
Da er du velkommen på Ølakademiets økologiske ost-og ølkurs 25. sept. eller 13.okt.! På dette kurset går kursholder Ronja inn på trender, utvikling, økologisk humledyrking, og bærekraftig ølbrygging. Underveis serveres selvfølgelig økologisk ost og øl!
Og skulle du ønske å gjøre noe med andelen økologisk ølbrygging i Norge selv, så er det jo bare å brygge det selv?
*Debio kontrollerer og godkjenner økologiske produksjoner i Norge.
– Anne Moe