Brown ale

Middels til kraftig maltaroma, med karakter av karamell og toffee. Svakt til middels nivå av fruktester. Fra fraværende til svakt nivå av diacetyl.
Utseende: Mørk kobberfarget til rødbrun. Klar til lett tåkete.
Smak: Middels til kraftig maltsmak, med karakter av karamell og toffee. En svak note av ristet brød kan forekomme. Svak til middels bitterhet, uten smak av humlen.

Brown ale er en øltype med mørk eller brun malt. Begrepet «Brunt øl» ble først brukt av bryggere i London på slutten av 1600-tallet for å beskrive deres produkt, slik som mild ale. I dag lages brown ale i flere regioner, hovedsakelig i England, Belgia og Nord-Amerika. Øl som regnes som brown ale inkluderer søte, lavt alkoholholdige øl som Manns Original Brown Ale, medium sterke amber-øl med moderat bitterhet som Newcastle Brown Ale, malt- og humlerike øl som Sierra Nevada Brown Ale.

Det har vært brygget brunt øl i flere hundre år, men betegnelsen «Brown Ale» ble først brukt kommersielt på begynnelsen av 1900-tallet i England da man fikk en økning i flaske-øl. Nordamerikanske brown ales kan føre sine tradisjoner tilbake til amerikansk hjemmebrygging av øl som stammet fra det nordlige England.

Engelsk brown ale varierer fra øl som Manns Original Brown Ale, som er ganske søt og har lavt alkoholinnhold til nordøstlig brown ale som Newcastle Brown Ale, Double Maxim og Samuel Smith’s Nut Brown Ale.

De varierer fra dyp amber til brun i fargen. Karamell- og sjokoladesmak er fremtredende, på grunn av det ristede maltet. Brown ales fra nordøst-England pleier å være sterke og ha et sterkt preg av malt, ofte nøtt, mens de fra det sørlige England oftere er mørkere, søtere og har lavere alkoholinnhold. Nordamerikansk brown ale er oftere tørrere enn sine engelske motparter, med hint av sitrus og aroma, bitterhet og en medium fylde på grunn av amerikanske varasjoner i humlen. Fruktighet fra ester er motvirket. Når ølet serveres nedkjølt, kan man oppleve at ølet er litt uklart.

Nordamerikanske kommersielle brown ales er for eksempel Pete’s Wicked Ale, Smuttynose Old Brown Dog Ale, Abita Turbo Dog, Duck-Rabbit Brown Ale, Sam Adams Brown Ale, Moose Drool og Brooklyn Brown Ale.