Kölsch – en ølstil for lysere tider

Forfriskende

Kölsch er et overgjæret øl, som betyr at det gjæres på mellom 15-20grader. Den er ganske lys og gyllen  i fargen, og det er forfriskende øl som er lett å like. Selvom den ofte har en noe bitter avslutning, så kan den sies å være et både rundere og mykere alternativ sammenlignet med pils. Den kan også oppleves å ha noe fylde, og kan gjerne kombineres med lett sommermat. Alkoholinnholdet ligger på mellom 4-6 %.

Noen vil karakterisere Kölsch som en mellomting mellom lager og pils, eller lager og ale. Du kan jo teste og se hva du er mest enig i?

Foto Frode Henriksen

Serveres i rette glass

Tradisjonelt sett skal Kölsch serveres i rette glass, med størrelsesorden 2 cl. -Lite glass synes du kanskje? Den gamle tradisjonen i Köln tilsier at glasset etterfylles fortløpende av servitøren – så det burde vel ikke by på noe problem?

Er det noe tyskerne er gode på så er det å fylle i glassene, om vi sammenligner med 1-liters glassene de opererer med i München. Fordelen med Kölsch i Köln er selvsagt da at du vil ha friskt øl tilgjengelig til enhver tid!

Kölsch fra Köln

Navnet Kölsch er et beskyttet varmerke, og kommer fra Köln-området nord i Tyskland. I Köln selges det mer av Kölsch enn det gjør av pils. Kanskje ikke så overraskende. I dag er forøvrig Kölsch en ølstil som flere amerikanske håndverksbryggerier har i sin produksjon.

Vår bryggmester Bjarte forteller at han faktisk aldri har brygget denne ølstilen, men han påminner om at du må se til å ha egen Kölsch-gjær.

– Anne Moe