Øl til grillmat

Selv om værgudene ikke har vært så medgjørlige til nå er vi likevel midt i grillsesongens høytid. Vi fyrer opp våre gassgriller, trekullgriller, naturgriller, engangsgriller og kanskje dette (!) over alt og drikker pilsnerøl fra boks. Noen griller hele året, men de fleste gleder seg like mye hvert år over å starte sesongen i mai en gang. Man kan tilberede det meste på grillen ved å variere mellom direkte og indirekte varme, og ved å bruke tykkbunnede gryter. I «Barmens grill» beskriver Lars Barmen litt av et spenn; fra grillede blåskjell via havabbor og en rekke kjente kjøttretter, til pizza og desserter bakt i folie. Hva så med øl til alt dette? Er det noe spesielt med det? Kan man ikke bare velge en øl som passer til kyllingretten når man griller en kyllingfilet?

Kan man ikke bare velge en øl som passer til kyllingretten når man griller en kyllingfilet?

Klart du kan, men det er noen forskjeller på grillmat og mat tilberedt på kjøkkenet som faktisk påvirker hvilke øl som passer best. For det første er vi alle veldig glade i marinade og grillsaus. Det gir et utall av muligheter for å variere smaker og finne akkurat din favoritt. Det vanligste er nok å bruke barbecue saus, chilisaus, tomatsalsa og pestovarianter, men også Thai-inspirerte kokos- eller soyabaserte sauser er jo flotte til kylling, svin, fisk og skalldyr. For det andre påvirker selvsagt grillingen i seg selv smaken på retten. Røyken setter preg og det blir alltid en mer eller mindre svidd overflate så lenge det brukes direkte varme. Alt i alt gir dette mer sødme / syrlighet / salt, kryddersmak, røyksmak og brentkarakter enn vanlig. Og så er det den effekten man aldri skal undervurdere: Vi sitter ute i frisk luft! Da tåler vi alltid litt mer.

Husk at styrken i retten og ølet skal være i harmoni og at det er gunstig å kjenne igjen de samme smakene begge steder. Når ølen skal velges er derfor mine råd som følger:

Fisk og skalldyr. Hvis retten grilles direkte og med en spicy saus til bør du velge en hveteøl (f.eks. Austmann Kjole og Wit, Ægir Siv, Baladin Isaac, Paulaner), Saison (f.eks. Nøgne Ø Saison, Grünerløkka Sitrongress Saison, St Feuillien Saison), belgisk Blonde Ale (f.eks. Leffe Blond, La Trappe Blond, Ægir Bøyla Blond) eller en engelsk Pale Ale fra butikk. Alle har en del sødme, men ikke for mye. De har normalt også lav bitterhet, noe jeg synes passer godt til delikate retter fra havet. Med mindre det er en kraftig brent overflate (f.eks. Blackened fish) blir mørke øl lett for dominerende. Et unntak kan du lese om her.

Rødt kjøtt. Hvis kjøttet er godt stekt med mye smak bør du dreie valget i retning av øl med noe eller en del sødme hvor man også kjenner smaken av karamell og brent malt. Jeg har skrevet om valg av øl til pølser før, men for retter som hamburger, entrecote, svinefilet og kotelett kan du med hell gå for en Amber Ale (f.eks. Haandbryggeriet Norwegian Wood (litt røyksmak), Ægir Rallar, Kinn Sjelefred), Brown Ale (f.eks. Brooklyn Brown Ale, Ægir Nut Brown Ale, Samuel Smith’s Nut Brown Ale), tørr Stout fra butikk (mange å ta av) eller en mørk lager (f.eks. Frydenlund Bayer, Aass Bokk). La tilbehøret styre om du går for en mild eller kraftigere variant. Ut over det jeg har nevnt her kan du gjerne også velge en belgisk blond. De er veldig anvendelige til mat og tar opp mange smaker selv om de ikke har noe brentkarakter fra mørk malt.

Se flere tips om øl til grillmat i Hennings blogg som du finner her…

– Henning Denstad