Foto Frode Henriksen

Cider

Cider- hva forbinder du med det? Sånne klissete søte, svenske cidere som du finner på dagligvaren? I så fall håper vi at vi kan oppklare hva cider faktisk er i denne lille artikkelen.

Foto Frode Henriksen

Cider er kort fortalt en alkoholholdig drikk laget av den gjærede saften av epler. Hva som er minimumsgrensen for epleinnhold i en ekte cider varierer fra land til land. I Frankrike skal det være 100%, i Storbritannia kun 35%, mens svenskene er visstnok fornøyd med kun 15%. De store produsentene du finner på dagligvaren har ofte et lavt innhold av epler og man tilsetter store mengder sukker for å erstatte det naturlige sukkeret som finnes i eplene.

Vi kan spore cider tilbake til år 58 før vår tidsregning. Da ankom Romerne England, de fant lokalbefolkningen i en liten landsby i Kent (Sør-England) som drakk en alkoholholdig epledrikk. Romerene ble visstnok så begeistret for denne drikken. Spoler vi frem 1000 år så var ciderdrikking svært så populært i Europa. I middelalderen var ciderlaging en svært industri, cider ble til og med brukt som valuta. På klostrene lagde munkene cider i stor stil og tilsmakte den også krydder. Ciderproduksjonen var på sin topp rundt år 1700, da hadde de fleste gårdene i Storbritannia hadde sin egen frukthage og presse til ciderlaging.

Det finnes godt over 7000 eplesorter i verden, de deles inn i tre kategorier; Bordepler, Husholdningsepler og Ciderepler. Bordepler er stort sett det du finner på butikken og man spiser de som de er. Husholdningsepler er eplesorter som passer best til matlaging. Ciderepler, som det sier seg selv, passer best til ciderlaging. Grunnen til det er at de er den eneste eplekategorien hvor eplene inneholder bitterstoffer. Bitterstoffene gjør samme oppgave i cider, som tanniner i vin eller humlen i øl. Det gir en langt mer kompleks smak.

I Norge produseres det meste av cideren på Bordepler som Aroma og Gravenstein. Det gjør at norsk cider som oftest er betydelig søtere og mer fruktig enn f.eks. britisk cider som er kjent for å være tydelig tørr. Norge har spennende ciderdistrikt som Hardanger, Lier og Sogn. Hardangerdistriktet har fått en beskyttet geografisk betegnelse.

Cider, som øl, kommer i mange variasjoner, den kan være tørr, fruktig, syrlig, søtlig, ufiltrert og filtrert. Masse kullsyre og nesten helt flat. Her kan man finne en smak som passer enhver gane.

Akkurat som øl, er cider veldig godt sammen med forskjellige matretter. Håndverkscider har ofte en intens eplesmak og passer godt til hvit kjøtt, fiskeretter og lette oster. Om cideren er noe søtere er den veldig god til lette desserter og frukt.

Kilder

Vinmonpolet.no
Wikipedia.com
Balholm.no