Foto Frode Henriksen

Fruktøl

Øl tilsmakt med frukt, det er ikke nødvendigvis dagligdags for mannen i gaten. Fremdeles dominerer pils og ale i kjøleskapene. De senere årene har vi sett at ting begynner å forandre seg, vi er mer åpen for nye smaker og uvanlige kombinasjoner i ølet.

Foto Frode Henriksen

Historisk var alt øl spontangjæret, rett og slett fordi bryggeren ikke visste hva gjær var for noe. Noen av disse villgjærstammene gir et øl med en spesiell aroma og surhet. Dette er øl som blir omtalt som surøl.

Fruktøl er ofte basert på surøl, men kan også være basert på andre typer øl, som eksempelvis saison og stout. Fruktølen kan ulikt fra surølen være gjæret gjennom både spontangjæring og overgjæring. Overgjæringen skjer grunnet fruktsukkeret som tilsettes ølen, og den kan således omtales som fruktøl.

Når man tilsetter forskjellige typer bær og frukt i ølet blir det mer smaksrikt, og ikke nødvendigvis så surt lengre.

Noe av det mest vanlige å tilsette i ølet er kirsebær eller bringebær. Står det Kriek på en flaske er det tilsatt kirsebær i en surøl, Framboise er tilsvarende bare med bringebær.

De forskjellige bærene eller fruktene som tilsettes ølet vil definere lukt og smak. Fargen på ølet vil også variere veldig, enn Kriek kan være knall rød, mens andre kan være mer blasse i fargen. Fruktøl, og da særlig de stilene som ikke er definert som spontan-gjæret øl, er best å drikke ferskest mulig. Her trer også bær- og fruktsmaken frem og blir mest tydelig.

Alkoholinnholdet på fruktøl pleier å ligge rundt 5 til 7% alkohol. Fruktøl er som oftes ganske tørr, men med tydelig preg av friske bær og frukter. De søte fruktølene kan minne noe om søt rusbrus med tilsetninger av fruktkonsentrat og sukker, med stor variasjon av typer bær og frukt som anvendes.

Fruktøl er svært anvendelig til forskjellige matretter, prøv f. eks. en Kriek til stekt andebryst. Krieken vil tilfører friskhet som trengs til alt fettet som andebrystet har.

Til marinert fisk er deilig med fruktøl, gjerne en øl som er tilsmakt med sitrus eller tropiske frukter.

Det er heller ingenting i veien for å bare nyte en fruktøl  i sommervarmen.

Skål og god sommer!