Foto Frode Henriksen

Øl og mat i kombinasjon

I årevis har drikke til mat vært synonymt med vin, de fleste restauranter med litt stil har funnet frem til deilige kombinasjoner med vin og mat gjennom sine vinpakker.

Foto Frode Henriksen

De seneste årene har derimot vin fått en verdig konkurrent i øl. Det er ikke lengre uvanlig at restauranter har egen ølmeny /ølpakke og kanskje til og med egen ølkelner, slik vin i mange år har hatt «monopol» på.

Øl er ikke lengre noe man bare har i menyen, fordi noen ikke liker vin. Spennvidden i øl er stor og bryggeriene kan leke seg mye med ingredienser. Mye malt vil for eksempel kunne skape sødmefylte øl, mye humle i ølet vil gjøre det bittert. Tilsetning av frukt, bær, urter og krydder er ikke uvanlig. Valgene er mange, akkurat som i matveien.

Vi kan ta for oss to forskjellige konsepter i mat og øl-kombinasjon, den første går ut på å finne likheter i maten og ølet. Et eksempel er ved å kombinere en sødmefylt kaffeporter med en sjokolademousse tilsmakt kaffe. Tanken her er å la ølet og maten fremheve hverandre og tydeliggjøre smakene. I den nevnte kombinasjonen vil det kanskje smake enda mer kaffe enn hva kombinasjonen egentlig gjorde.

Den andre metoden er mer motsatt, her skal maten og ølet være en kontrast fra hverandre, men like fullt gi en behagelig og spennende smaksopplevelse. Østers og Stout er en klassisk kombinasjon hvor den tørre, lett bitre smaken på ølet parer seg fint med de sødmefylte østersene.

Man kan dele øl inn i tre kategorier når man snakker om «kropp»; lett, medium og tung. Tommelfingerregelen her er å kombinere lett øl med lett mat, medium med medium og de tyngre øl med tyngre mat.

Med lett øl tenker man gjerne på pils, pale ale og hveteøl. Disse ølstilene er ofte godt karbonert, men har lite humle og maltpreg. I kategorien «medium kropp» er den veldig mye å velge mellom, et eksempel er saison som ofte har gjerne fine kryddertoner i smaken. Brown Ale har en litt mer maltrik smak. Øl med mye bitterhet, for eksempel en IPA, vil være bra til å kutte igjennom fettrik og salt mat.

De ølsortene med mest tyngde er blant annet porter, stout og barley wine. Her er maltmengden større og det er gjerne brukt mer mørkebrent malt som kan skape smaker som minner om sjokolade, kaffe og lakris.
Kullsyren i øl gjør øl svært passende til en lang rekke forskjellige retter. Kullsyre er bra for å rense munnen og skjærer både gjennom fett og syre. Om man skal kose seg med hjemmelagd pizza så vil et godt karbonert øl uten for mye dybde passe fint. En god pils er et godt valg, en kraftig mørk øl ville overdøvd denne retten. Likeså vil en pils falle helt flatt om man skulle kombinere den med mørk sjokolade.

Det viktigste er uansett å finne en øl man liker og gjerne prøve seg frem med mat man liker!

Den siste torsdagen i september er det Fårikålens dag, lag den med øl!

Kilder

Wikipedia, Epicurious