Øl til grillmat

Så er sesongen her igjen – grillsesongen. Om det så øser ned, så er det grill som gjelder på sommeren – og vi gir deg oppskriften på hvilken type øl man velger til maten du har på grillen.

Foto Frode Henriksen

Fra grillpølser kjøpt på dagligvaren via luksuriøse kjøttstykker levert fra din lokale slakter, til selvfanget makrell; valgene er mange på hva som legges på grillen. Når det kommer til drikken som skal medfølge det man griller, så er man som oftest ikke like oppfinnsom. Det blir som oftest den lyseste lageren som blir plukket med fra butikkhyllene. Vi i Ølakademiet vil gjerne utvide horisonten når det kommer til å velge øl til grillmat, så her følger noen enkle råd og anbefalinger.

Øl til pølser og sommerkoteletter

Disse kjøttproduktene inneholder ofte ganske mye salt og fett. I tillegg er de ofte røkt/tilsatt røykaroma, for å balansere ut saltet og fettet så vil som oftest en fruktig pils fungere fint. Pils inneholder mye kullsyre som renser godt opp fettrik mat. En fruktig IPA, som ikke er for bitter vil også fungere fint, gjerne om pølsene/kjøttet har en spicy touch.

Forslag til øl: Cervisiam – Run to the Pils, Ringnes – Skjærgårdspils, Qvart – Palmekyst.

Øl til kylling

Her har vi en bred variasjon av stykningsdeler, til det magre brystet til det mørke kjøttet du finner i låret. For ikke å glemme vingene vi kan ha en deilig grillsaus på før de når varmen fra grillen. Til brystet vil en Saison passe fint, det er en ølstil som har mye smak uten å være overdøvende verken på humlebruk eller maltmengde. Den har ofte et fint krydret preg på seg som står godt til det elegante brystet på en kylling. Til lårstykkene kan man dra på litt og ha en mer maltpreget øl, en Brown ale har en del sødme som står fint til den litt dypere smaken du finner i lårene. Vingene som ofte har blitt sterkt krydret er også mer fettrike. Prøv gjerne en god IPA til slik grillmat.

Forslag til øl: Kinn – Slåtteøl, Austmann – Northumberland Brown Ale, Homborøy – Session IPA

Øl til laks

Fisk er blitt svært populært å grille og også her finner man et stort spenn. Vi fokuserer mest på laksen da den er vanligst på grillen. Laks er en fettrik fisk med tydelig smak, så her vi dra på noen spennende øl. Hva med en surøl? Berliner Weisse er en ølstil som er som skapt for sommeren, Den syrlige smaken skjærer godt igjennom fiskefettet, og Berliner Weisse har ofte friske toner av frukt i tillegg. Om man vil ha et litt mer sødmefylt øl, vil en Wit eller hvetøl fungere veldig godt til de fleste rettene hvor man griller fisk.

Forslag til øl: Grunerløkka Brygghus – Summer in Siam, Færder – Hageøl, Austmann – Utpå

Øl til rødt kjøtt

Det er vel få ting som passer bedre enn sen sommerkveld med et stykke grillet rødt kjøtt, og her kan man finne frem øl som har mer alkohol og andre farger. Til oksekjøtt vil en belgisk dobbel som har mye sødme og gjerne nøttepreg på seg passe veldig bra, om du vil gå enda mørkere så passer også en Porter med sine mørke maltoner med kaffe og sjokolade i bakgrunnen. Om du finner på å legge andebryst på grillen så kan det anbefales en Kriek, som med sin syrlighet passe godt til den fettrike anden.

Forslag til øl: Mack Mikrobryggerier – Dobbel Sølibat, Nøgne Ø – Porter, Boon – Oude Kriek

Øl til hamburger

En sikker vinner på grillen, en saftig burger med frisk grønn salat og et luftig lyst brød. Her er det mye smaker og man trenger et øl som kan rense munnen, samtidig som det tilfører friskhet. En god IPA pleier å passe fint til en saftig burger, en Lager med litt dybde vil også gjøre måltidet litt mer spennende. Eller man kan prøve noe litt mer eksperimentelt som en øl tilsmakt chili?

Forslag til øl: Lervig – Oat IPA, Ægir – Summar Red lager, Hansa – Chili Blonde

Øl til grønnsaker

For de som ikke spiser kjøtt eller fisk, så er det fremdeles mye deilig å legge på grillen. Grillet aubergine penslet med en ølmarinade, Portobello-sopp fylt med kremost og salsa, bifftomater toppet med fetaost. Valgene er mange, og her kan man også eksperimentere med øl. Grønnsaker har som oftes ganske subtile smaker, så her bør velge et øl som ikke overdøver maten. Friske, lett syrlige/lett humlete øl vil passe fint. Pale Ale, en humlepreget Pils og fruktige Berliner Weisse er å anbefale.

Forslag til øl: Fjordfolk – M/S Berliner, Bådin – Renåsen Remix 07 – Mango og pasjonsfrukt, Klokk & Co/Little Brother Brewery – Hoppy Sommer Pils

Husk også at øl er svært godt å bruke i grillmaten, enten det er i en marinade eller i en saus ved siden av så er anvendeligheten til øl enorm.

God sommer og grill godt!