Foto Frode Henriksen

Øl til ost er som fløte til jordbær

Ost og vin har vært en klassiker men nå utfordrer ølet vinen. Tanninet og syren i vin kolliderer ofte med ostene og maskerer ostesmaken fullstendig. Med øl er valget langt tryggere sier eskpertene.

Foto Frode Henriksen

Mange spennende øltyper finner nå veien til Nordmenns ostebord. Ølakademiet har holdt ost og ølsmakinger med stor suksess i sine lokaler på Grunerløkka. Gjestene har fått lære om ost og øl i kombinasjon og har fått smake på samspillet mellom de to delikatesser.

Ostens dag

Siste fredag i oktober er ostens dag, i år faller den på den 27 oktober. Det er dagen for å kose seg litt ekstra med god ost, deilig tilbehør og ikke minst noe leskende i glasset. Med take på at det finnes over 5000 forskjellige ostetyper kan det være vanskelig å finne frem til hva som passer sammen. Da passer det veldig bra at Ølakademiet holder kurs i ost og øl dagen før, 26 oktober. Slik at du vet hva som skal stå på handlelisten dagen etter.

Harmoni og kontraster
Det er noe med smaksnyansene i ost og øl som gjør kombinasjonene perfekte. Øl spiller perfekt i kombinasjon til den fete osten, fordi kullsyren renser ganen og vekker smaksløkene til livet. I øl er det i likhet med ost mange smaksnyanser. Tunge, mørke, søte, røkte, lette, friske og bitre med blomstrede preg. Nyansene kan være balanserte og spennende, men kontrastene er også viktige å oppleve og det får man med kombinasjonen ost og øl.

Smakene i ost bærer preg av både salt, syrlighet, bitterhet og sødme. Det finnes noen enkle regler man skal følge, derav at jo fetere og kraftigere osten er, dess mer alkohol og bitterhet skal ølet ha. De fleste oster tåler et sødmefylt øl, særlig syrlige oster. Til muggoster og kraftige intense oster bør ølet ikke være for bittert.

For å få til et best mulig resultat bør osten serveres temperert og tatt ut fra kjøl ca 1,5 time før den skal nytes. Ølet må gjerne være alkoholsterkt 6-8 % og serveres på temperatur rundt 10-12 grader. På ostetallerken kan det gjerne serveres plomme- eller fikenmarmelade, tørket frukt, glaserte valnøtter og små salte kjeks eller godt brød.

Her følger et uvalg av de mest populære ostene, med våre anbefalinger av øl til ostene. Når man treffer de gode kombinasjonene så smaker det himmelsk!

Brie
Osten Brie som kommer i fra Frankrike sør for Paris har mange ansikter, alt fra den kraftige, modne varianten til den unge, milde. Osten er forholdsvis fet og kumelks osten bør kombineres med et friskt, fruktig og fyldig øl. Ølet bør ikke være kraftigere en osten og øl som bayer, blonde eller hveteøl kan passe godt.

Camembert
Osten som er oppkalt etter byen Normadie i Frankrike er en myk hvitskimmelost med hvitt kittskall. Kumelksosten er mild, litt salt og kjennes noe syrlig. Friskhet i ølet vil være viktig for å rense munnhulen og et fruktig øl, som ikke er for kraftig vil passe denne osten.

Chèvre
Osten Chèvre er alltid lys som fargen på geitemelken. Osten finnes både som ferskost og som lagret, da med hvitt mugglag utenpå. Det er først og fremst syrligheten som betegner geitemelkosten. Konsistensen er fet og klebrig med aromaer fra fjøs og geit. Ølet som skal passe denne osten må ha lett malt preg, være syrlig og frisk. Øl som lambic, blonde og lyse trappistøltyper passer godt.

Manchego
Den spanske osten har mer syrlighet og sødme enn parmesan, men er mindre salt. Aromaene fra sauemelken er mild og kan kombineres med et friskt og fruktig øl med lyst maltpreg. Pale ale, saison og blonde er øltyper som passer godt til osten.

Taleggio
Den Italienske kittosten laget av kumelk er myk, fet og glatt med syrlig og litt salt smak. Fett, salt og syre i osten krever fruktighet og syrlighet i ølet. Øltyper som gueze, lambic og belgiske lyse øltyper passer denne osten godt.

Gorgonzola eller norske blåmuggoster
Ostene er myke og kremaktige i konsistensen og finnes både i milde og kraftige varianter. Generelt kan det sies at ostene både er salte og søte, med aromatisk og fyldig smak. Ølet som skal passe denne osten må være sødmefylt og ha toner av mørk brent maltsmak. Øltypene porter, bayer og bokkøl passer utmerket som følge til disse ostene. Velger man derimot en Roquefort-ost bør man velge en mørk trappistøl fra Belgia eller en stout fra England.

Gamalost
Gammelosten er en norsk surmelksost med røtter tilbake til vikingetiden. Navnet kommer fra ostens utseende; den ser gammel ut lenge før den er moden. Osten modnes i ostekister, der soppen sitter i kisteveggene. Porter, stout eller bokkøl hører til denne osten.

Fakta om ost:

  • Ost ble oppfunnet i Mesopotamia og skrifter sier at dette skjedde for 10.000 år siden.
  • Osteproduksjon kom til Norge rundt 3-4.000 år før Kristus.
  • Det finnes 5.000 oster i verden og verdens mest produserte ost er Cheddar.
  • Verdens beste ost i 2017 er norsk!
  • Ost lages av melk fra ku, geit, sau og bøffel. Også heste- og kamelmelk blir brukt!!!
  • Det går med 10 ltr melk til å lage 1 kg ost.
  • Ost lagres på 8-13 grader og tas ut 1,5 time før servering.
  • Tine hadde monopol i Norge, frem til Synnøve Finden kom på banen i 1996.