Foto Frode Henriksen

Pinnekjøtt og øl

En viktig tradisjon for mange i julen er pinnekjøtt. Noen foretrekker urøkt mens andre vil ha eller røkt. Øl hører uansett til!

Foto Frode Henriksen

Uansett hva din favoritt er, hvorfor ikke gjøre en ny vri på pinnekjøttet samtidig som du ikke beveger deg for lang fra tradisjonene? Å dampe pinnekjøttet i juleøl vil gi det salte og røkte pinnekjøttet en søt hinne som harmonerer veldig godt til det salte og fete.

Pinnekjøtt dampet i juleøl

4 porsjoner

  • 3 kg pinnekjøtt
  • 3 dl vann
  • 3 dl søtt juleøl (som for eksempel Ringnes sin Julebokk)

Slik gjør du

Dagen i forveien legger du pinnekjøttet i kaldt vann. 14 timer er optimalt. Bytt gjerne ut vannet to til tre ganger i løpet av denne tiden.

Neste dag fyller du opp vann og øl til risten/pinnene og legger pinnekjøttet oppå. Kok opp under lokk og la det småputre i to timer. Fyll gjerne på med øl og vann underveis så det ikke koker tørt. Kjøttet er ferdig når det løsner fra bena. Legg så kjøttet i langpanna og sett det i ovnen på grillfunksjon til skorpen blir sprø.

Bruk kraften fra kjelen med pinnekjøttet som saus og tilsett persille rett før servering. Retten serveres med Vossakorv, poteter og kålrabistappe.

Pinnekjøtt har røtter i det gamle norske bondesamfunnet i områder med stort sauehold, særlig på Vestlandet. Salting og tørking var en effektiv måte å konservere kjøtt på, og dette var derfor en viktig del av kostholdet.

Øl til pinnekjøtt

Pinnekjøttet har mye smak og mye salt. Ved siden av på tallerken finner vi den søte kålrabistappen som er med på å balansere ut saltheten i kjøttet. Her er det viktig å velge et øl som kan rense ut munnen for fett og som klarer å balansere ut saltheten i kjøttet. Øl som har et godt innslag av bitterhet og er alkoholsterkt vil være et godt valg.

Øl som har et godt innslag av bitterhet og er alkoholsterkt vil være et godt valg til pinnekjøtt.

Til pinnekjøttet kan du med fordel prøve Hansa Juleale Spesial, St. Hallvards Støtte-Jul eller Låven Juleøl, alle i butikkstyrke. Gledelig Jul fra Trondhjem Mikrobryggeri, Landgaard Juleøl og 7-Fjell Vinter American Strong Ale er også gode valg i år, alle i polstyrke.

Det blir forresten aldri feil å drikke det samme ølet som du damper pinnekjøttet i heller.