Foto Frode Henriksen

Rengjøring av flasker

Renslighet er en dyd – og under ølbrygging er det alfa og omega. Spesielt viktig er det med rengjøring av flasker. Vi i Ølakademiet gir dere hjemme-bryggere her noen enkle tips for å best unngå uønskede bakterier.

Foto Frode Henriksen

  • Lag et lite bad i kjøkkenvasken med godt varmt vann med egnet rengjøringsmiddel, f.eks. Starsan, ca. 10 ml. på 10 liter vann. Legg flaskene oppi badet og pass på at de fylles helt med såpevannet. La de ligge et minutt eller to. Hent opp fra badet og sett til tørk. Her er det veldig greit å ha et tørkestativ for flasker.
  • Det vil gjerne skumme litt i flaskene av Starsan, og ser ut som det er mye såperester. Dette er helt ufarlig og du behøver ikke være redd for såperestene så lenge blandingsforholdet er korrekt. Starsan vil ikke forringe ølet som skal på flaskene etter hvert.
  • Om noen av flaskene behøver litt ekstra rengjøring, invester i en flaskebørste og børst grundig på innsiden av flasken. For så å repetere steg nummer 1.
  • For å effektivisere flaskevaskingen kan det være greit å ha en flaskevasker. En flaskevasker passer på toppen av tørkestativet til flaskene. Den fungerer slik at du presser en og en flaske ned på selve vaskemekanismen. Den spruter inn den samme blandingen av Starsan og vann inn i flasken og du kan henge flaske til tørk med en gang.

Husk at nå som flaskene er rengjort må alt utsyr som skal brukes til tapping være grundig desinfisert før kontakt med flaskene. Det gjelder også korkene som skal på flaskene. Vær også grundig med håndhygiene, bruk gjerne hansker under prosessen.

Etter at ølet er tappet, korket, lagret og drukket så kan flaskene fint brukes på nytt. Skyll de med varmt vann og sett de vekk til neste gang.