Foto Frode Henriksen

Svineribbe og øl

Med årets juleøl kan du enkelt gjøre noen fantastiske sprell med julematen uten å bryte med tradisjonene. En sprek vri på den tradisjonelle ribba er å bruke øl i tillegg til vann.

Foto Frode Henriksen

Ribbe skal ha spilt en viktig rolle også i det før-kristne «vinterblotet». I norrøn mytologi ble det daglig spist av grisen Særimne, og like raskt som sidestykkene ble skåret ut vokste nye frem. En sprek vri på den tradisjonelle ribba er å bruke øl i tillegg til vann.

Ribbe dampet i juleøl

Å dampe ribba i et søtlig juleøl gir en herlig spiss på smaken, og er med på å gi et blankt, flott utseende.

4 personer

  • 2 kg ribbe
  • 2 ss salt
  • 2 ts pepper
  • 1 dl vann til steking
  • 2 dl juleøl til steking, f.eks Hansa Juleale

Slik gjør du

Begynn dagen i forveien med ribben. Midtribbe er det beste alternativet og det skal være et godt lag med spekk. Rut opp svoren med en skarp kniv og gni ribben godt inn med salt og pepper. La den stå tildekket og kjølig til neste dag.

Hell juleøl og vann i langpannen og legg ribben med svoren ned og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Sett ribben inn i en forvarmet ovn på 180grader i 45 minutter.

Ta så ribben ut og snu den med svoren opp. Plasser en tallerken opp ned under ribben og sett den tilbake i ovnen på 210grader i 40-60 minutter. Bruk steketermometer. Den er klar når kjernetemperaturen viser 78 grader.

Anbefalt tilbehør

Rødkål, som blir ekstra godt om du tilsetter fruktøl.
Medisterkaker
Julepølse
Epler

Øl til ribbe

Ribbekjøttet har ikke altfor mye smak i seg selv, men inneholder derimot mye fett. Skal du velge det perfekte ølet til juleribben må du ha et mørkt, kraftig og sødmefylt øl.

På en ribbetallerken er det mye smaker, både syrlige og søte, og skal du velge det perfekte ølet til juleribben må du ha et mørkt, kraftig og sødmefylt øl. Prøv deg for eksempel på Julebrygg fra Lofotpils eller Færder Jul, begge i butikkstyrke. 7-Sorter Christmas Ale og Backyard Hero fra Grünerløkka Brygghus i polstyrke er også gode valg.