Feil og feller

Ølet ditt lukter surt, råttent, svovel, grønnsaksaktig, astringerende eller lignende

Dette betyr dessverre at ølet ditt er infisert. Det er sjeldent farlig å drikke, men det smaker jo ikke godt. Her anbefaler vi at du går gjennom dine rengjøringsrutiner og metoder nøye. Det er mest sannsynlig her det har gått galt.

Gjæringsspannet ditt gir ikke gir fra seg noe gass eller gjærlåsen er stille, mens ølet er alt for søtt

Her kan det hende at gjæren din ikke har hatt noen gode betingelser. Du kan forsøke å vekke den til live med å riste spannet forsiktig. Hvis det ikke virker så kan du blåse litt luft inni ølet ved å puste gjennom en slange eller bruke en akvariepumpe. Årsaken kan kanskje finnes i for lav gjærnæring, for lite oksygen eller feil temperatur (både for høy og lav). Hvis ingenting av dette virker må du igang med en gjærstarter.

Ølet ditt er veldig uklart og fremstår grumsete

Dette kan skyldes en bakterieinfeksjon, men i så fall burde du kunne smake det. Dersom det ikke er tilfelle kan det være et problem som har oppstått under meskingen og ettergjæringen: Neste gang bør du resirkulere vørteren grundigere så du får en klarere vørter. Du kan også vurdere om du skal koke vørteren lengre. Tilsett evt. klaringsmiddel mot kuldetåke som gjør at vørteren flokulerer bedre.

Ølet smaker svært lite, og jeg oppnår ikke riktig alkoholstyrke

Du har kanskje vært litt vel rask i utvaskingsfasen. Den skal gjerne ta to timer, ihvertfall en time. En av mulighetene forekommer i resirkulerings- eller skyllingsfasen; at vannet ikke passerte mesken jevnt fordelt, slik at den gikk langs sidene på enten bryggeriet eller silkaret. Hvis du har benyttet egenknust malt kan du jo undersøke om kverningsgraden er enten for fin eller for grov? Har du rørt bra nok ved meskingen? Har mesken stått lenge nok ved riktig temperatur for å omgjøre stivelsen om til sukker?

Ølet lukter kokte grønnsaker eller hermetisk mais

Du har da antagelig fått en del DMS (dimetylsulfid) i ølet ditt. Den dannes i den varme vørteren, men den kan samtidig fordampe vekk like fort. Her er det viktig at vørteren kokes uten lokk, slik at ikke kondensdråpene faller tilbake i vørteren.

Ølet ditt smaker som smør eller fløtekarameller

Det skyldes sannsynligvis at modningen ikke har hatt mulighet for å fjerne biproduktet diacetyl. Prøv å la ølet modne lengre i gjæringsspannet, gjerne ved 14-20 grader. ellers kan du forsøke deg med tilsetning av mer gjær og ventetid. Hvis du lager en lagerøl, kan det være en løsning å heve temperaturen under lagringen til cirka 15-17 grader i et par dager for å la diacetylen dampe vekk. Noen inefksjoner av bakterier kan også være årsaken til høye mengder diacetyl. Da må du igjen se på rengjøringsrutinene dine.

Kilde: https://support.olbrygging.no/index.php?/Knowledgebase/Article/View/114/27/hva-gjor-jeg-galt-med-olbryggingen-hvis