Foto: wikipedia

Gjæring

Når gjæringen er i gang, noe som vanligvis tar noen timer til maks et døgn, vil gjærlåsen din begynne å “bluppe”. Nå leker vi venteleken. Husk at ale typer skal gjæres ved ca. 20°C og lager(pils) typer ved ca. 10°C. Til småbrygg på 25 liter, er det vanligvis ikke nødvendig med gjærstarter, men hvis du mistenker at den ikke har blitt oppbevart riktig, eller at best før datoen er forbigått, kan det være lurt med gjærstarter for å gi den en ekstra “boost”.

Foto: wikipedia

Gjæring er noe av det vi får flest spørsmål om. Dette fordi gjær oppfører seg forskjellig fra gang til gang. Noen ganger ser det ut som at det ikke gjærer, andre ganger tar det lang tid, noen ganger går det veldig fort osv. Men dette går så å si alltid bra uansett hvordan det gjærer. Tørrgjær tar du ikke knekken på så lett og det er svært sjelden behov for tilsetting av mer gjær. Hvis du er usikker kan du jo måle og se om gjæringen er kommet i gang selv om du ikke kan se noe. Hvis gjæringen ikke er kommet i gang setter du dunken litt varmere til den begynner å gjære. Da setter du den kjøligere igjen.