Foto Frode Henriksen

Hva er malt

Hovedingrediensen i øl er malt. Malt er korn som har gjennomgått en spesiell prosess ved at det har blitt fuktet og dermed fått spire i noen dager. Når spiren er noen centimeter lang tørkes kornet. Denne prosessen fører til at det dannes spesielle enzymer i kornet, som nå er blitt til malt. Disse enzymene er i stand til å omgjøre stivelse i malten til gjærbare sukkerarter. Det er altså fra malten ølen får sin farge og fylde, og sitt alkoholinnhold gjennom sukker som omdannes til alkohol under gjæringen. Stort sett er det bygg som blir brukt til å lage malt, men malt kan også lages av hvete og i enda sjeldnere grad av havre. Avhengig av ved hvilken temperatur malten er spiret og tørket kan en få mørk eller lys malt.

Foto Frode Henriksen

Det finnes mange forskjellige malttyper, alle med særegen smakskarakter. Her er noen av de vanligste:

Pilsnermalt – brukes som basis i de fleste lyse, kontinentale øltyper, særlig pilsner.

Pale-malt – også en lys malttype som særlig brukes mye i britiske aletyper.

Hvetemalt – brukes i hveteøl, gir en litt syrlig karakter til ølet.

Krystallmalt – gir farge og fyldighet til ølet samtidig som det har en søt, litt karamellaktig smak. Kalles derfor også karamellmalt.

Münchenermalt – gir et litt mørkt, rødaktig skjær i ølet, sødme og fyldighet, brukes i f.eks. juleøl.

Sjokolademalt – er en mørk malttype som gir mye farge og en litt søt karakter, brukes kun i små mengder (i likhet med all annen mørk malt), f.eks. i brown ale og porter.

Black patent – kalles også black malt eller svartmalt. Er enda mørkere enn sjokolademalt, litt skarpere i smaken, brukes bl.a. i stout, og da i størrelsesorden rundt 10% av malten.

Roasted barley – er egentlig ikke malt, da det ikke har spiret, men kun er ristet. Brukes i stout, og da kun i små mengder. Har en karakteristisk røstet, kaffeaktig, kraftig smak.

Kilde: https://support.olbrygging.no/index.php?/Knowledgebase/Article/View/43/0/hva-er-malt