Koking

Vørteren skal tilbake til kjelen og kokes opp etter mesking. Husk å veie opp bitterhumlen din, hvis dette ikke allerede er gjort, mens du venter på at vørteren skal nå kokepunktet. Husk at når vørteren koker, så koker det lett over. Ikke bruk lokk når du koker, og ha gjerne en flaske med kaldt vann ved siden av, som du kan tilsette hvis det begynner å skumme for mye.

Så fort vørteren koker, kan du tilsette bitterhumlen din. Tidspunktet som er angitt på den første humlen i oppskriften sier deg hvor lenge kokeperioden varer, gjerne 60 min for ale, 90 min for pils. Så fort bitterhumlen er tilsatt, kan du gjerne veie opp smaks- og aromahumlen, så er de klare til å tilsettes senere i kokefasen. Husk å ta ut gjæren av kjøleskapet hvis du oppbevarer den der, slik at den når romtemperatur før bruk.

Mens vørteren koker, kan du jo bruke tiden på å påse at utstyret som skal brukes er rengjort og sterilt, hvis ikke, har du jo tid til det nå. Det er viktig at gjæringskaret og gjærlåsen er desinfisert med Starsan eller tilsvarende, det kan også være en god idé å desinfisere tappekranen på kjelen, ved å tappe 2-3 liter kokende vørter i et litermål, for så å returnere disse til kjelen.

Rundt nå vil det være på tide å tilføre aromahumlen og evt. krydder. Aromahumlen tilsetter normalt under siste del av kokefasen, når det er 15 til 1 minutt igjen av koketiden. Hvis du bruker en spiralkjøler under kjølefasen, kan du godt ha spiralen i den kokende vørteren de siste 5-10 min av koketiden, slik at den blir desinfisert.

Formålet til kokefasen er å sterilisere vørteren, trekke ut bitterhet, aroma og smak fra humlen, samt at proteinene stivner slik at ølet blir klarere.